Dreigt België de Europese doelstellingen niet te halen?

In een rapport dat in juni van dit jaar werd gepubliceerd (het zogenaamde “Early Warning Report“), stelt de Europese Commissie vast dat de meeste lidstaten het risico lopen dat ze hun streefcijfers voor de recyclage van stedelijk afval niet halen. Een aantal van hen zou ook hun streefcijfers voor de recyclage van verpakkingsafval niet halen.

Download het rapport van de Europese Commissie voor meer informatie.

 

Dankzij de twee efficiënte Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid-organisaties behoort België gelukkig niet tot de landen die de recyclagedoelstellingen voor verpakkingsafval mogelijk niet halen.

Integendeel: België ligt al ver voor op de Europese doelstelling om tegen 2030 70% van het verpakkingsafval te recycleren.

 

2

Valipac-recyclageresultaten 2022: doelstelling behaald!

Voor referentiejaar 2022 toonden we voor het Belgisch bedrijfsmatig verpakkingsafval een globaal recyclagepercentage van 90,3%. Opnieuw een mooi resultaat dat in lijn ligt met de percentages van de voorgaande jaren.

Zelfs voor kunststoffen zitten we 7 punten boven de Belgische doelstelling van 2023 en de Europese doelstelling van 2030, die 55% bedraagt.

Onderstaand overzicht geeft de recyclageresultaten van de meest gangbare bedrijfsmatige verpakkingsmaterialen in 2022 en hun evolutie ten opzichte van 2021.

 

En

Enkele toelichtingen bij deze evoluties

De resultaten voor karton met betrekking tot 2022 zijn terug in lijn met die van de periode voor Covid. 2021, het jaar waarin de activiteit duidelijk hernam, was een uitzonderlijk jaar waarin de ingezamelde tonnages uitzonderlijk hoog waren.

De energiecrisis in 2022 veroorzaakte een daling in de hoeveelheden hout die als gerecycleerd werden aangegeven. We zien dan ook een daling in het recyclagepercentage.

Het bedrijfsmatig kunststof verpakkingsafval vertoont een beperkte stijging ondanks het verminderen van de gerecycleerde hoeveelheden met iets meer dan 2.000 ton die naar aanleiding van SGS-audits bij recycleurs buiten Europa als niet-compliant werden beschouwd. Valipac kan deze hoeveelheden niet beschouwen als gerecycleerd (zie topic tracering eindbestemmingen) en mag deze niet meerekenen in de berekening van de recyclageresultaten.

De doelstelling voor metaal werd in referentiejaar 2021 verhoogd naar 90%. Met een recyclageresultaat van 93% voor referentiejaar 2022 is deze doelstelling gehaald, o.a. door het contracteren van een aantal bijkomende inzamelaars.